FAQ

Architectenbureau Coarchi/Twyce, dat gespecialiseerd is in de creatie en ondersteuning van cohousing-projecten, tekende de plannen van de Vosberg-site.

Co-bouwheer D+A zal de werf coördineren, aannemers aansturen en de strakke planning waarmaken.
 
De vele talenten en vaardigheden van de 50 volwassen Vosbergers worden in onze werkgroepjes ingezet. We zijn sociocratisch georganiseerd, wat wil zeggen dat alle beslissingen unaniem worden gemaakt, dat de organisatiestructuur organisch mee verandert en dat transparantie erg belangrijk is.

Dit hangt af van de vergunningsprocedure. In december 2022 dienden we de bouwaanvraag in, en we verwachten dat de werken eind 2023 kunnen beginnen. De verbouwing zal ongeveer 2 jaar duren, we hopen dus in 2025 naar Vosberg te verhuizen.

De groep is compleet en we zoeken momenteel geen nieuwe bewoners. Wil je op de hoogte blijven van het project, de activiteiten die we organiseren en van appartementen die in de toekomst vrij komen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief of volg ons via Facebook.

In dit intergenerationele project worden solidaire units ingericht om enkele ouderen te integreren in onze leefgemeenschap en daarmee hun isolement te voorkomen. Daarnaast voorzien we ook solidaire woningen voor enkele jongeren in kwetsbare situaties. We hopen dat deze woningen vanaf eind 2025 beschikbaar zullen zijn.

Het project omvat alle gebouwen en de tuin binnen de kloostermuren, behalve de kerk en de pastorij, die blijven eigendom van KerkFabriek en de parochie.

Het dorpsplein, zoals de toekomstige bewoners het centrale plein aan de ingang van het klooster noemen, wordt een ontmoetingsplek voor de bewoners van de co-housing, buurtbewoners, en bezoekers van het wijkcafé. Hier zullen ook nu en dan bijeenkomsten en evenementen georganiseerd worden die openstaan voor de buurt, zoals al vaker gebeurde in de voorbije jaren.

Wat parkeerplaatsen betreft: In het bouwplan zijn voldoende parkeerplaatsen ingetekend binnen de kloostermuren, zodat er geen extra parkeerdruk zal zijn op de omliggende wijk. Verder willen we inzetten op autodelen, fietsen en openbaar vervoer. 

Op de site komt ook een crèche voor kinderen van de buurt.